Merkel anlatıyor: Avrupa, Türkiye’yi 3 milyar avroya nasıl kandırdı?

“`html

Merkel’in Kitabında Türkiye-AB İlişkilerine Dair Önemli Bilgiler

Angela Merkel, kitabında, “Türk hükümetiyle yaptığımız mutabakat çerçevesinde, kaçak Suriyelilerin durdurulması karşılığında Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği (AB) vizesinin kaldırılması gündeme geldi. 3 milyar Euro’yu Türkiye’ye aktarırken, Suriyeliler ülkede kalmayı tercih etti ve Türkler onlara çalışma vizesi sağladı. Bu sayede AB’ye göç oranı %95 oranında düştü” ifadelerine yer veriyor.

Gerçekten de Türkiye, aldığı finansal yardım ile Suriyeli mültecileri ve diğer kaçakları ülkede tutmayı başardı; ancak bu bütçe kısa sürede tükendi. 2016 yılında imzalanan Geri Kabul Anlaşması gereği, Türkiye hâlâ AB tarafından sınırdışı edilen bu kişileri geri almaya devam ediyor.

Hükümetin, vize serbestisini anlaşma şartı olarak gündeme getirmeyi unuttuğu için, Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahat etme imkânı şimdilik mümkün olmaktan uzak. Merkel’in kitabında, bu siyasi talihsizliklerin tüm ayrıntıları gözler önüne seriliyor.

MERKEL’İN ‘ÖZGÜRLÜK’ ÜZERİNE DÜŞÜNCELERİ

Almanya’nın 2005-2021 yılları arasında liderliğini yapmış olan Angela Merkel’in, “Freiheit” (Özgürlük) adlı kitabı SÖZCÜ tarafından titizlikle incelendi. Bu kitap, Türkiye’nin Avrupa üzerindeki etkileri ve imzaladığı 3 milyar Euro karşılığında 4 milyona yakın Suriyeli mülteciyi nasıl kabul ettiğini detaylı bir biçimde ele alıyor.

Merkel'in Kitabı

Kitaptaki anılarda, “Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahat etmesi” meselesinin nasıl para karşılığında rafa kaldırıldığı çarpıcı bir şekilde açıklanıyor. Merkel’in belirttiğine göre, Türkiye ile yapılan anlaşma sonucunda Avrupa’ya göç oranı %95 azalmış durumda. Ancak Türk siyasilerin bu süreçteki dikkatsizliği nedeniyle vize serbestisi hâlâ gündeme gelmedi ve vize almak da artık daha güç bir hâle geldi.

VİZE SERBESTİSİNE GİDEN YOLDAN UMUT BİRDİK!

Merkel’in kitabında, vize serbestisinin nasıl bir diplomatik süreçte yer bulduğunu anlamak mümkün. Bu kitapta, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Başbakanı Davutoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmelerin detayları, göçmen krizi ve Almanya’nın politikaları hakkında değerli bilgiler veriliyor.

2015 yılında New York’taki görüşmenin ardından, 2018 yılında İstanbul’da tekrar bir araya geldiklerini belirten Merkel, 736 sayfa uzunluğundaki kitabınSayfa 528’den itibaren bu diyalogları ve Türkiye ile vize serbestisi müzakerelerini anlatıyor.

Kitapta, “Mültecilerin akının durması karşılığında Türk vatandaşları için vize kaldırılması konusunun gündeme geldiğine” vurgu yapılıyor.

MERKEL’İN VİZE SERBESTİSİ VURGUSU

Merkel, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığımız görüşmelerde göç sorunu için bir çözüm önerisi olarak vize serbestisi önemli bir konu olarak öne çıkıyordu” ifadelerini kullanıyor. Türkiye ile daha fazla mülteciyi Avrupa dışına sevk etmek için bir anlaşma imzalamak istediklerini söyleyen Merkel, “Ege, Yunanistan ve Balkan rotaları üzerinden gelen mülteci akınını kontrol altına almak için Türkiye ile iş birliğimizi güçlendirmek zorundaydık” diyor.

Merkel'in Açıklamaları

‘ÜÇ MİLYAR EURO VERDİK, MÜLTECİLER ORADA KALDI’

Merkel, “Eğer Türkiye olmasaydı, Ege Denizi’nde yaşanan can kaybını azaltmak ve insanları yola çıkmaktan alıkoymak mümkün olamazdı” diyerek şöyle devam ediyor:

“Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile yaptığımız görüşmeler sonucunda anlaşmalar sağladık. Anlaşma çerçevesinde AB, Türkiye’ye 3 milyar Euro yardımda bulunacaktı ve Suriyeli mültecilerin Türkiye’de kalması sağlanacaktı. Bu para ile Türkiye’de onlara eğitim ve yerleşim yeri sağlama sözü verildi.”

PARA ALINDI, VİZEYLE İLGİLİ SÖZLER UNUTULDU!

Finansal yardım konusundaki anlaşmanın sonrasında vize serbestisinin hiç gündeme gelmediği kitabı gün yüzüne çıkarıyor. Yıllardır Avrupa’ya vizesiz seyahat ve tam üyelik hedefiyle çabalar içerisinde olan Türkiye, göçmenlerin Avrupa’ya geçişini engellemeyi yalnızca 3 milyar Euro gibi bir rakama devretmiş görünüyor.

Merkel, kitabında bu durumu şöyle özetliyor:

“Türkiye ile yapılan anlaşma, göç sorununu çözme açısından bizim için oldukça faydalı oldu. Kasım 2015’te günde 7 bin kaçak göçmen giriş yaparken, bu sayı 3 bin kişiye düştü. Türkiye ile yeniden iletişime geçtik ve 22 Ocak 2016’da yeni bir AB-Türkiye Eylem Planı oluşturduk. 7 Mart 2016’da gerçekleştirilecek Brüksel toplantısı öncesinde Türkiye’nin Brüksel’deki temsilciliğinde, Davutoğlu ile yaklaşık bu konuda görüşmeler yaptık.”

VİZE SÖZÜ GEÇİCİ KALDI

Görüşmelerde “vize serbestisi imkanları” üzerinde de durulmuş, yeni bir AB başlığının açılabileceği sözü verilmiş, ancak bu söz resmiyete dökülmeden gerçekleşmedi. Türkiye’nin, kaçakları ülkesinde tutmak zorunda kalması ise kasıtlı olarak yükümlülük haline geldi.

AB tarafının kesin bir yaptırımı olmayan böyle bir sözü yerine getirmemesi sonucu, vize serbestisi yürürlüğe girmedi. Ne yazık ki Türk vatandaşlarının durumu giderek daha zor hale geldi. Ancak Geri Kabul Anlaşması sayesinde, sonuç itibarıyla AB’ye giden kaçak göçmen sayısı önemli ölçüde azaldı.

Göçmen Sorunu

42 EURO’YA SATILAN KİTAPTAN 35 BİN KOPYA SATILDI

Eski Başbakan Merkel, Berlin’de kitabının imza gününde üç saat boyunca hayranlarıyla buluştu. Fotoğraf çekimi yasak olmasına rağmen binlerce kişi uzun kuyruklarda bekledi. Kitabı, ilk gün 35 binden fazla satıldı. Kitabın fiyatı 42 avro ve ilk günde elde edilen gelir 1.5 milyon avroyu aştı.

Merkel’in kitabında Türkiye ile ilgili bir dizi önemli fotoğraf da yer alıyor. Bu fotoğraflar arasında, İstanbul’da Erdoğan ile Altın Varaklı Koltuklar’da çekilmiş olan kareler de dikkat çekiyor.

“`

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top